Hisztamin intolerancia

A hisztamin-intolerancia az étellel felvett és a szervezetben keletkező hisztaminnal szembeni túlérzékenységet jelenti. A hisztamin egy – főleg allergiás és gyulladásos folyamtokban résztvevő anyag, melyet elsősorban a hízósejtek termelnek.

A hisztamintúlérzékenység fő okai:

  • hisztamindús étrend
  • biogénaminokban gazdag étkezés
  • hisztaminliberátorok (felszabadítók)
  • a DAO enzim (Diaminoxidase, hisztamin lebontó) hiánya vagy blokkoltsága
  • veleszületett DAO-funkciózavar
  • akut és krónikus bélbetegségek

A hisztamin részben szervezetünkben termelődik részben élelmiszerekkel kerül be. Ezt enzim, a diamino-oxidáz bontja le. Akinél ez az enzim csökkent mértékben termelődik, hisztaminban gazdag étel fogyasztása után allergiaszerű tünetek lépnek fel.

A hisztamin szervezetben történő hirtelen felszaporodása a következő tüneteket idézheti elő:

  • Hisztamin-fejfájás (migrén is!)
  • Flush (alkohol vagy alkohol tartalmú dolgok fogyasztását követő kivörösödés)
  • Hypotonia (alacsony vérnyomás)
  • heves szívdobogás
  • kiterjedt viszketés testszerte
  • Quincke-ödéma (ajakduzzanat, szemhéj-és arcödéma, légszomj)
  • allergiás reakciók, pl. orrdugulás, piros szemek, asztma, bőrkiütések
  • alvászavar
  • szívritmuszavar
  • hasmenés, hasi görcsök, hányinger, hányás
  • Erős görcsökkel járó menstruáció
  • anaphylaxia (allergiás shock) – erőteljes hisztaminterheléskor

A hisztaminintolerancia nem valódi allergia

A hisztaminintolerancia nem IgE és IgG közvetítette immunreakciók, tehát allergia-és intoleranciatesztekkel többnyire nem derül ki. Mivel tünetei azonban megegyezhetnek a klasszikus allergiáéval, ezért is nevezzük pszeudoallergiás reakciónak (álallergia).

Az atópiától (=allergia) eltérően a hisztaminintolerancia keletkezésekor nincs szenzibilizálódási idő, tehát a tünetek kialakulásához nem kell okvetlen többszöri és nagyobb adaggal találkoznia a szervezetnek, hanem akár már az 1. adag is azonnali reakciókat idézhet elő.

Milyen hatásokra fejlődhet ki?

Hisztamindús ételek, italok fogyasztásától
Az élelmiszerek egyre inkább a természetestől eltérő feldolgozása, szállítása és tárolása miatt nagyon sok hisztamin keletkezik és halmozódik fel egyes élelmiszerekben. A hisztamin a hisztidin nevű aminosav – elsősorban baktériumok hatására történő – lebomlásából keletkezik. Hisztidinben, így hisztaminban is gazdag élelmiszerek:

  • sokáig érlelt sajtok
  • füstölt, pácolt, szárított húsok (pl. sonka, kolbászok, halak és tenger gyümölcsei…)
  • ananász, alma, banán, eper, kivi, narancs
  • savanyú káposzta, spenót, sárgarépa, paradicsom, tök, chili
  • pezsgő, likőrök, vörös bor, pezsgőborok
  • fekete tea
  • kakaó, rágcsálni valók
  • borecet, mustár, torma
  • nugát, csokifélék, bonbonok
  • élesztő és az azzal készült termékek

Hisztamin intoleranciát okozó élelmiszerek:

1. magas hisztamin tartalom miatt:

  • belsőségek, füstölt hús, kolbász, sonka
  • halkészítmények, elsősorban halkonzervek, rák, csiga, kagyló, polip
  • hosszú érlelésű „kemény” sajtok (minél hosszabb az érlelési idő, annál magasabb a hisztamin tartalom)
  • savanyú káposzta
  • tartósított zöldségek
  • sör
  • ecet és ecettartalmú ételek (pl. mustár)
  • vörösbor (minél érettebb a bor, annál magasabb a hisztamin tartalma)
  • pezsgő
  • csokoládé, kakaó
  • paradicsom, ketchup (pizza is problémát okozhat!)

2. hisztamin lebontását gátló illetve hisztamin felszabadulást okozó élelmiszerek és gyógyszerek

  • ananász
  • papaya
  • avokádó
  • dió
  • gyógyszerek: diclofenac, aszpirin, indomethacin
  • jódtartalmú kontrasztanyagok

3. nem friss ételek, melyekben hisztamin termelő baktériumok elszaporodhatnak

Amennyiben a panaszok alapján végzett allergia kivizsgálás negatív eredménnyel jár és a beteg IgE szintje normális, gondolni kell hisztamin intoleranciára. A hisztamin intolerancia laboratóriumi diagnózisa a DAO enzim mérésével felállítható. 

FONTOS: a hisztaminintolerancia nagyon gyakran lép fel más intoleranciákkal együtt, pl. laktóz, szorbit, fruktóz… Ezért, ha a hisztaminszegény étrend nem hoz javulást 2-3 hónap elmúltával sem, akkor okvetlen ki kell ezeket is vizsgáltatni. Ennek oka többek közt, hogy a bélfal sérült a legtöbb esetben, és az nemcsak a hisztaminlebontást és könnyebb vérbe jutást teszi lehetővé, hanem más anyagokét is. Továbbá a többi anyag rossz lebomlása (pl. a tejé) is fokozza a hisztamin felszabadulást.

Javasolt diéta hisztamin intoleranciában

2-4 hétig ki kell hagyni az étrendből:

  • baromfi,
  • hal (minden tengeri hal),
  • tojás,
  • füstölt , fermentált élelmiszerek ( szalámi, löncshús, kolbász)
  • gyümölcsök / zöldségek: narancs, grapefruit, citrom, lime, cseresznye, eper, málna, áfonya és minden bogyós, ananász, sárgabarack, mazsola, ribizli, szilva, savanyúságok, spenót, paradicsom
  • élelmiszer adalékok: tartarazin, mesterséges élelmiszer színezékek, tartósítószerek ( benzoesav, szulfit, BHA, BHT)
  • fűszerek: fahéj, chili, ánizs, szegfűszeg, szerecsendió, curry por, csípős paprika
  • egyebek: fermentált szója termékek, minden fermentált termék,tea, gyümölcstea,csokoládé, kakaó, cola, alkohol,ecet, savanyított termékek, mustár,

Mit ehet?

  • Minden friss húst, kivéve a csirkét.
  • Minden zöldséget, ami nem szerepel a listán - gyökérzöldségek, burgonya, cékla, bab, borsó.
  • Gabonafélék, rizs, gyümölcsök – alma, őszibarack, banán (kis mennyiségben)

(Forrás: dr. Balaicza Erika, BAK)