Fontos tudnivalók

  • A laborvizsgálat ára nem tartalmazza az adminisztrációs költség egyszeri díját: 1500 Ft.
  • Jelenleg a laboratóriumban csak készpénzes fizetésre van lehetőség.
  • Grafikus leletmagyarázó:  2 500 Ft ( a vizsgálatok magyarázata pár szóban ) 
  • Grafikai leletmagyarázó szakértői véleménnyel: 5 500 Ft ( a kapott lelet és a meglévő panaszok összevetése, illetve rövid elemzése, további javaslat, vélemény )
  • A laboratórium 6 éves kor alatt nem vállal vérvételt!
  • A laborvizsgálat feltétele minden alkalommal aktuálisan kitöltött adatlap. Kérjük,töltse le és küldje vissza mielőbb az itt letölthető adatlapot: letölthető pdf dokumentumot. (A szükséges adatok akár elektronikusan is beírhatók, a kitöltött adatlap e-mail mellékletként elküldhető az info@gellertlabor.hu címre.)

A vérvétel ideje:

  • éhgyomri vizsgálatok esetén: 8.45 és 11.00 óra között
  • egyéb vizsgálatok esetén:       Megbeszélés szerint
  • egyedi elbírálás alapján (szakmai szempontokat figyelembe véve) 15.00 óráig, pénteken 12.00 óráig van lehetőség. Pénteken sürgős vizsgálatokra nincs lehetőség! 

HBA teszt férfiaknak

Kizárólag kedden és csütörtökön lehet érkezni. Friss ondómintát kell hozni, legkésőbb 9.30-ig! Előre bejelentkezés alapján!  

 

A petesejtet laza kötőszövetbe ágyazott, úgynevezett cumulus sejtek veszi körül. Ahhoz, hogy a spermium elérje a petesejtet, első lépésként kötődnie kell a kocsonyás kötőszöveti réteghez, majd keresztül kell jutnia rajta. Mechanikai úton, csupán a mozgása által, a spermium erre nem képes. A spermiumok cumulus  sejt réteghez való kötődésében a spermiumok fej-részének elején található, sejtmembránban rögzült fehérjék vesznek részt. Ezeket a fehérjéket hialuronan kötő fehérjéknek hívják.   Ha a spermium, fejlődési problémákból kifolyólag nem képes kötődni a petesejtet körülvevő szöveti állományához, nem fog tudni eljutni a petesejtig, következésképp nem is tudja megtermékenyíteni azt. A terhesség elmarad. 

 A férfi oldali meddőségi vizsgálat alkalmával nagyon fontos megvizsgálni, hogy a páciens spermiumai képesek-e kötődni a kocsonyás állományhoz és nem éppen ennek hiánya tehető felelőssé a gyermekáldás elmaradásáért.  A spermiumok fent leírt kötődő képesség méréséhez úgynevezett HB a tesztet használunk. A páciens ondó mintájának meghatározott mennyiségét fel cseppentjük egy hialuron bevont üveg tárgylemezre, és egy bizonyos időn belül megszámoljuk a hialuronhoz kötött spermiumok számát. Elvárt, hogy a spermiumok több mint 80%-a kötődjön a bevont felülethez. Ha spermiumok ennél kisebb százalékos arányban kötődnek,  felmerül annak gyanúja, hogy a gyermekáldás elmaradásáért részben, vagy egészben ez a defektus felelős. Ha a gyanú beigazolódik és egyéb ok nem zárja ki, a párnak még mindig van reménye, hogy gyermeke szülessen. Ehhez a spermiumot direkt kell a petesejtbe injektálni és a korai fejlődési stádiumú embriót fogják beültetni a méhbe. Ezt az én vitro fertilizációs eljárást ICSI-nek hívják.  

lelet: 5-7 munkanap