Mikor menjünk góckutatatásra, és hogy induljunk el?

A góckutatás, ahogy a nevében is benne van, egy ismeretlen állapotot próbál felkutatni. Gyakran kérdezik a páciensek, ha vért veszünk, akkor kiderül majd, hogy hol van gyulladás a szervezetében. Sajnos nem! Erre nem tudunk választ adni, de gyakran még az orvos sem, hiszen minden esetben fel kell térképezni a testet ahhoz, hogy végül kiderüljön, honnan ered a baj forrása. 

Csomagajánlat

A góc egy gyulladásos szövet, melyben a kórokozók jelen vannak. Leggyakoribb gócok a mandulákban, a fogakban, az arcüregekben, az epehólyagban, a húgy-ivarszervekben bújnak meg. A szervezetünkbe bejutó mikroorganizmusok ellen a szervezet felveszi a harcot, viszont az is előfordulhat, hogy nem sikerül teljes mértékben felszámolni a fertőzéseket, így a folyamat betokozódik és létrejön a góc.
 

Milyen tüneteink lehetnek?


- állandó hőemelkedés, esetleg visszatérő láz
- ízületi fájdalom
- hajhullás
- rossz közérzet

Számos betegség – például sokízületi gyulladás, pikkelysömör, krónikus vastagbél-gyulladás, allergiás betegségek, hajhullás, stb. - esetében, góc is okozhatja vagy fellobbanthatja, esetleg súlyosbítja a tüneteket. Sok esetben a góc tünetmentes lehet vagy nem specifikus tüneteket okoz. A nem specifikus tünetek közé tartozik a fáradékonyság, a hőemelkedés, a levertség, az alvászavar. 

Nem javasolt, hogy a fenti tünetek bármelyikének megléte esetén, orvosi ellenőrzés nélkül bárki gócok irányában vizsgáltassa magát. Természetesen rendszeresen érdemes szűrővizsgálatokra járni, így a gócokat sok esetben már az előtt eradikálhatjuk, mielőtt a góc által kiváltott betegség kialakulna. A szervezett góckutatásra mindig orvosi javaslatra kerül sor. Ilyenkor a beteg a kezelőorvosától kapott beutalókkal elvégezteti a szükséges szűrővizsgálatokat. A legelőször elvégzendő vizsgálatok a fogászati szűrés, fogászati panoráma röntgen készítése, fül-orr-gégészeti vizsgálat, orr-melléküreg röntgen, mellkas röntgen, hasi ultrahang, nőgyógyászati szűrés. Az eredmények ismeretében, a gócokat a megfelelő szakintézményekben eltávolítják. A góc eltávolítása következtében az alapbetegség – ha valóban a góc váltotta ki - sok esetben javul vagy tünetmentessé válik. 

A vérből történő góckutatáskor olyan paramétereket vizsgálunk, amik jellemzően gyulladások esetén emelkednek. Ilyenek pl. a vérkép, CRP, AST, RF ( Reuma faktor ), ELFO, májenzimek, vas. Egyéb paraméterek is szóba jönnek, de a fentieket tekintjük elsődlegesen fontosnak.